25 Νοεμβρίου. Τι παράλογο να υπάρχει μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών!

Τι θλιβερό που χρειάζεται…

Οι παγκόσμιες έρευνες καταδεικνύουν έλεγχο, επιβολή και εκμετάλλευση συντριπτικά σταθερά από το ένα ανθρώπινο είδος στο άλλο ανθρώπινο είδος του πλανήτη!

Το κείμενο αυτό δε θα αναφερθεί σε καταναγκαστικούς γάμους, σε ακρωτηριαμό γεννητικών οργάνων, ούτε σε trafficing… Αλλά σε μια μορφή αθόρυβης “βίας” που εκδηλώνεται δυστυχώς πολύ συχνά, που τρυπώνει με ευκολία μέσα σε σπίτια, που υπάρχει διάχυτη μέσα σε ζευγάρια, σε οικογένειες, στο σκεπτικό και τη ματιά ανθρώπων.

Είναι πολύ κρίμα να συναντάται τόσο συχνά υποτίμηση, απαξίωση και τάση για έλεγχο ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι πολύ κρίμα ο άνδρας που έχει δίπλα του μια γυναίκα, να χάνει να χαρεί όλο τον πλούτο της, να χάνει να αναδείξει όλες τις δυνάμεις της, να χάνει να καμαρώνει, να συνταξιδεύει και να απολαμβάνει την ανάπτυξή της. Είναι πολύ κρίμα να καίει σταδιακά την επιθυμία της, να παραβιάζει την ψυχή της, να χαμηλώνει την ύπαρξή της. Και συγχρόνως, να καίει τον ίδιο του τον εαυτό στη διαδικασία. Να μειώνει τον ανδρισμό του, να χάνει την ταυτότητά του, καθώς ξεχνάει να προσφέρει, να προστατεύει, να συνεργάζεται, να θαυμάζει, να ελευθερώνει, να ευχαριστιέται. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι σημαντικά υψηλότερα για τον άνδρα, απ΄ ότι για τη γυναίκα που όμως και αυτή χάνεται σε παρόμοια λάθη. Είναι τόσο κρίμα η γυναίκα που έχει δίπλα της έναν άνδρα, να τον μειώνει, να τον ακυρώνει, να τον υποτιμά, να μην τον εμπιστεύεται, να μην αφήνεται να την παρασύρει στα καλά του, να μην αποδέχεται τα δώρα της αγάπης του, να μην χαρίζει φροντίδα και ομορφιά, να μη γεννάει και θρέφει καρπούς, ξεχνώντας ποια πραγματικά είναι, την ταυτότητά της, τη γυναικεία της φύση.

Ισότητα σημαίνει ίση αξία. Ποτέ δε σήμαινε και ποτέ δε θα μπορέσει να σημαίνει ομοιότητα. Οι άνθρωποι μεταξύ τους δεν είναι ίδιοι, πολύ περισσότερο οι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι ίδιοι! Διαφέρουν κι ευτυχώς που διαφέρουν, καθώς από τη διαφορετικότητά τους προκύπτει αφάνταστος πλούτος! Όπως γράφει η Βιρτζίνια Σατίρ, Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της οικογενειακής θεραπείας, ερχόμαστε κοντά με βάση τις ομοιότητές μας και μεγαλώνουμε με βάση τις διαφορές μας. Ισότητα σημαίνει ίση αξία, ανδρών, γυναικών, ενηλίκων, παιδιών, κι αυτή είναι δοσμένη. Δεν την κατακτά κανείς, δεν την μειώνει κανείς, απλά υπάρχει μαζί με την ανθρώπινη υπόσταση. Κι αν χάσουμε να την αναγνωρίσουμε, χάσαμε να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας, χάσαμε την ίδια την ουσία της ζωής.

 

Κορίνα Στρατή

Share This