Η ζήλια ξεκινάει καλά. Να βλέπεις κάτι στον άλλον που σου αρέσει, που το θαυμάζεις, το εκτιμάς και να το θέλεις και συ. Να ζηλεύεις κάτι καλό στον άλλον. Να το επιθυμείς. Να κατανοείς την υπεροχή του, να αναγνωρίζεις την αξία του, την ομορφιά του, τις αρετές και τα αγαθά του. Μια ξεχωριστή σχέση, ένα ωραίο στοιχείο της προσωπικότητας, μια καλή συνήθεια, ένα αντικείμενο, μια ιδέα. Και να θελήσεις κι εσύ να το αποκτήσεις, κι εσύ να το ζήσεις, κι εσύ να το έχεις. Ως εδώ μόνο καλό.

Είναι μόνο καλό να ζηλεύεις τα καλά που εντοπίζεις στο συνάνθρωπό σου και να κινητοποιείσαι να τα αποκτήσεις κι εσύ, να τα βιώσεις κι εσύ. Αλοίμονο αν δεν αφηνόμαστε ελεύθεροι να ζηλέψουμε τα καλά των συνανθρώπων μας! Και τι άστοχο να ενοχοποιείται αυτή η πρώτη φυσιολογική και θεμιτή ζήλια! Αυτή η ζήλια ωφελεί, ενεργοποιεί, συμβάλει στην καλή αλλαγή, στην πορεία προς το προχώρημα και την ομορφότερη συνέχιση του ταξιδιού. Κι αν κάτι καλό ξεχωρίζεις και επιθυμείς από τον άλλον, να ξέρεις πως ήταν από πριν δικό σου, πως ήταν από πριν δική σου φωνή και χρώμα και στοιχείο, γιατί διαφορετικά δε θα το έβλεπες, δε θα το διάλεγες!

Τότε, λοιπόν, είναι ώρα να το “κλέψεις”! Να αρπάξεις την ευκαιρία, να βρεις τον τρόπο, να κατανοήσεις από του διπλανού σου τον πλούτο, τι ακριβώς σε έλκυσε και πως μπορείς να αγωνιστείς εσύ γι’ αυτό, πως μπορείς να το κάνεις και δικό σου. Και να είναι δικό σου. Με το δικό σου άγγιγμα, το δικό σου τόνο και σχήμα και ήχο, από τη δική σου πορεία και διαδρομή.

Μόνο όταν η ζήλια εξελίσσεται σε φθόνο και μπαίνει το στοιχείο της ευχής για κακό στο συνάνθρωπο, συμβαίνει κάτι βλαβερό και κακό και άσχημο. Και τότε σε κλέβεις. Σε κλέβεις γιατί πίστεψες πως τα καλά πάνω στη γη είναι περιορισμένα! Γιατί πίστεψες πως για να έχεις κάτι εσύ, πρέπει να το στερήσεις από τον άλλον! Σε κλέβεις, γιατί η ματιά σου δεν ανοίγει, αλλά κλείνει. Σε κλέβεις, γιατί μικραίνεις αντί να μεγαλώνεις από τη συμπόρευσή σου πάνω στη γη. -Πάνω στη γη δεν πορευόμαστε, συμπορευόμαστε-.

Ζηλέψτε και “κλέψτε” όλα τα καλά, όλα όσα εκτιμάτε στους συνανθρώπους σας και τα θέλετε κι εσείς. Δουλέψτε και “κλέψτε” τα καλά, μην κλέψετε τους ανθρώπους -τους εαυτούς σας σίγουρα, ενδεχομένως και τους άλλους-.

Image by Pineapples

Share This